Telefon: +36 1 269 5242
Isonzó Expressz | Különvonat, zarándokvonat, nosztalgiavonat, Doberdó
 

Bemutatkozott az Isonzó Expressz 2016

Másodszor keressük föl az első világháborús olasz hadszíntereket. Sajtótájékoztatón mutatkozott be az Isonzó Expressz.

Új útvonallal, bővített programmal várjuk az utasokat a tavalyi, nagy sikerű út folytatására. A négyről ötnaposra bővült program számos új eseményt, programot tartalmaz. Európa talán legszebb vasútvonalán, a Semmering-hágón át közelíti meg az idei zarándokvonat a harctereket, az Orfeum kocsiban Sebő Ferenc és zenekara muzsikál majd.

Sebő Ferenc, vonatunk muzsikusa a katonadalokról beszélt a sajtótájékoztatón (fotók: Vörös Attila)

Az emlékúton új elem a cerjei kilátó felkeresése. Utasaink emellett meglátogatják a visintini magyar kápolnát, a Monte San Michele és a San Martino del Carso magyar vonatkozású emlékhelyeit, Redipuglia olasz és Fogliano osztrák–magyar temetőit, a Kolovrat gerincén kialakított történelmi emlékhelyet, a caporettói háborús múzeumot és Tolmin Loce osztrák–magyar katonatemetőjét is. A program a svetói katonai temetőben közös tiszteletadással ér véget július 21-én.

Ahogy a sajtótájékoztatón Sebő Ferenc elmondta: az első világháború a népdalokat is új színekkel gazdagította. Kiemelte: akkoriban az emberek életének szerves része volt az éneklés, az ekkoriban született új stílusú népdalok a katonáknak köszönhetően az egész Kárpát-medencében elterjedtek. A tavalyihoz hasonlóan idén is készülnek kiadni egy daloskönyvet az útra, habár – ahogy említette – 2015-ben is kiderült: a nótákat szinte mindenki ismeri.

Ksenija Skrilec, Szlovánia magyarországi nagykövete megemlítette, a hajdan százezrek sírjává vált hadszíntér jelenleg kiemelt természeti, turisztikai táj, amelyen a Béke Útja elnevezésű túraútvonal is végigfut. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a 2016-os Isonzó Expressz indulására felajánlotta a Béke Útja eddig csak szlovénul és angolul megjelent ismertetőkönyvének, és a csatatér térképének aktualizált, magyar nyelvű kiadását. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pintér Tamás három új kiadvány megjelenéséről tájékoztatta a jelenlévőket: két katonanaplót (Kovács György rajzaiból a vonaton kiállítás is nyílik majd) és a Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című könyv második kiadását vehetik kezükbe az utasok.

Az alábbi videón a sajtótájékoztatón elhangzott első világháborús dalokat hallhatjuk – a háttérben egy Csörgő szolgáltatta az aláfestést.

MÁR FOGLALHATÓK a részvételi jegyek a 2019-es Isonzó Expresszre!

A vonat, amiről négy ország beszél: 2019 nyarán az Isonzó Expressz újra útnak indul!

Jelentkezés