Telefon: +36 1 269 5242
Isonzó Expressz | Különvonat, zarándokvonat, nosztalgiavonat, Doberdó
 

Újabb névadó: Doberdónak hívják az egyik Schlierent

Tavaly az indulás előtt az Isonzó kocsit avattuk. Idén párja lett: Doberdó néven viszi utasait a frissen nevet kapott vagon Szlovéniába és Olaszországba.

Ünnepélyes keretek között avatta fel Lezsák Sándor a Magyar Országgyűlés alelnöke, Téglás Gyula alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal Centenáriumi Programiroda vezetője, Schvéd Norbert a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője és Pintér Tamás a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke az első világháború centenáriuma alkalmából július 17-én közlekedő Isonzó Expressz Doberdó nevet viselő személyszállító kocsiját a Vasúttörténeti Parkban. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Maria Assunta Accili, nagykövet asszony az Olasz Köztársaság Nagykövetség Olaszország, és Ksenija Škrilec Szlovénia nagykövete.

Az eseményen részt vett a különvonat ötletgazdája, T. Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó ügyvezetője, Bánkúti Ákos, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratóriumi tagja, valamint Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy, a Honvédelmi Minisztérium munkatársa, a Magyar Tartalékosok Szövetségének Hagyományőrző Tagozatának vezetője.

A MÁV Nosztalgia Kft. élményvonati kocsiflottája újabb taggal bővült. Az elmúlt évben felavatott olaszul, magyarul Isonzó, szlovénul Soča kocsi „testvére” idén a Vasúttörténeti Parkban megtartott avató ünnepségen a Doberdó nevet kapta.

A százegy éve, 1915 májusában kezdődött és közel két és fél évig elhúzódó isonzói harcok egyik legvéresebb helyszíne a mai Olaszország területén fekvő Doberdó fennsík volt. A Doberdó kulcsfontosságú pontjait elsősorban magyar ezredek védték hősiesen és áldozatosan. A névadó ünnepséggel a doberdói csaták áldozatainak állítottak emléket.

Az Isonzó Expressz 2016-ban új útvonalon, a Semmering-hágón a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül közlekedik, amelyet 1854-ben adtak át, és 1990-ben felkerült az UNESCO Világörökség Listára. A vonat Orfeum kocsijában útközben fellép a Sebő együttes. Az emlékúton új elem a cerjei kilátó felkeresése, ahonnan páratlan kilátás nyílik a száz évvel ezelőtti csatatérre. A visintini magyar kápolna meglátogatása után, a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele és San Martino del Carso magyar vonatkozású háborús emlékhelyeit is megtekintik a résztvevők. Ezen kívül Redipuglia olasz és Fogliano osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában. A résztvevők felkeresik továbbá a Kolovrat gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loče osztrák-magyar katonatemetőjét. Az utazás zárónapján, július 21-én lesz a központi megemlékezés. A Magyar Vörös Kereszt Egylet egykori kórházának temetőjében, a svetói katonai temetőben közös szlovén–magyar katonai tiszteletadással és koszorúzással emlékeznek meg az I. világháborúban elesett hősökről.

Jöjjön velünk a nagy útra, jelentkezzen, érdeklődjön!

Képeinket az Indóház Közlekedési Kiadó fotóriportere, Vörös Attila készítette.

* * *

Tartson velünk, csatlakozzon hozzánk, kövessen minket a Facebookon is!

MÁR FOGLALHATÓK a részvételi jegyek a 2019-es Isonzó Expresszre!

A vonat, amiről négy ország beszél: 2019 nyarán az Isonzó Expressz újra útnak indul!

Jelentkezés